Pilates, 20. yüzyılın başlarında Joseph H. Pilates tarafından geliştirilen ve kendisinin “contrology” diye adlandırdığı denge, nefes ve hareket sistemlerinin sentezi olan metoddur. İçinde barındırdığı 500’ün üzerinde egzersiz ile kasları uzatır ve güçlendirir. Pilates, öncelikle, vücudun merkezinin (core) güçlendirilmesi ve sabit tutulması prensibine dayanır. Pilates temel (basic) seviyeden ileri (advanced)seviyeye kadar değişik seviyelerde yapılabilir.
PİLATESİN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ NELERDİR?
Vücut merkezi (core bölge) bel omurlarına yakın derin ve yüzeyel kaslardan oluşur. Pilates egzersizleriyle vücut merkez bölgesi kasları herhangi bir egzersizle olamayacak kadar çalıştırılabilir. Böylece omurga daha stabil, daha dengeli, daha esnek hale gelir. Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz adale yapısına, bel ağrısı ve sakatlıklara yol açabilir. Pilates’te bir ağırlık çalışmasından farklı olarak tüm kaslar bir ahenk ve denge içinde çalıştırılır. Böylece bedenin zayıf kasları şişmeden, uzayarak ve esnekliği artarak güçlenir. Vücut daha dengeli ve daha dayanıklı hale gelir.
PİLATES NE SIKLIKLA YAPILMALI?
Genelde haftada en az iki kez yapmayı tavsiye ediyoruz. Yerçekimiyle savaşan bir egzersiz şeklidir. Vücudun sarkmasını engeller. Bu şekilde Pilates bir anti-aging (yaşlanmayı önleyici) egzersiz olarak değerlendirilebilir.
PİLATES YAPMIŞ KİŞİLERİN VÜCUDUNDA OLACAK DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR?
Pilates yapmış vücutlar hemen farkedilir. Bu vücutlar;
• Güçlü, esnek, dayanıklıdır
• Düzgün duruşa sahiptir (postür)
• İncedir
• Yaşlanmayı ciddi derecede geciktirir
• Güçlü, uzun kaslara sahiptir
• İçeri ve yukarı doğru gelişmiş karın kaslarına bağlı düz bir karna sahiptir
• Yüksek enerji ve canlılığa sahiptir
• Daha iyi denge ve koordinasyona sahiptir
• Zor sakatlanan bir yapıya sahip olurlar
PİLATESİN FAYDALI OLDUĞU OMURGA PROBLEMLERİ NELERDİR?
Gün boyu özellikle bilgisayar ya da masa başında çalışan kişilerde (yöneticiler, bankacılar gibi) omurganın öne doğru eğilmesiyle karakterize postürel kifoz denilen duruş bozuklukluğu gelişir.
Kifoz doğuştan ya da orta yaş üzerinde kemik erimesine bağlı omurgadaki kırıklar sonucunda da oluşabilir. Pilates kifozun azaltılmak ya da ilerlemesini durdurmak amacıyla yıllardır uygulanmaktadır.
Pilates uyguladığımız bir diğer omurga problemi ise skolyozdur. Skolyoz omurganın yana doğru eğilmesiyle karakterize bir hastalıktır. Skolyoz hastalarında da pilates ilk tercih edilen egzersiz haline gelmiştir. Pilates skolyoz hastalarında iki amaçla yapılabilir. İlkinde özellikle skolyozun ilerlemesinin devam ettiği ergenlik yaş grubunda ilerlemeyi durdurmaya ya da düzeltme hedeflenir. İkincisinde ise erişkinlik döneminde skolyozlu hastaların omurgalarında esnekliği artırıp duruşu düzeltmek hedeflenir. Böylece hastalarda skolyoza ikincil gelişebilecek kulunç ya da omurga kireçlenmesi gibi hastalıkların oluşumunu engellemek hedeflenir.
Telif Hakkı © 2024 KelebekFit Studio - Tüm Hakları Saklıdır.
GoDaddy Destekli